İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ve Kibele Projekt iş birliğinde, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde akademik bilginin paylaşımına yönelik özel etkinlik gerçekleştirildi. 

İPA Kampüs içerisinde yer alan, İPA İstanbul Kitaplığı’nda yapılan toplantı başarılı bir şekilde tamamlandı. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ne özel olarak gerçekleşen toplantı kapsamında, tarım-gıda ve bağlantılı alanlarda çalışan uzman, araştırmacı ve akademisyenler sunumlarını paylaştı.  Toplantıda, gerçekleştirilen sunumların akabinde izleyicilerinde katılımıyla fikirsel tartışmalar gerçekleşti. 

“İPA Katılımcılığa ve Birlikte Bilgi Üretmeye Önem Veriyor”

Toplantı hakkında değerlendirmede bulunan, İPA Araştırmacısı Berkan Özyer; “İstanbul Planlama Ajansı’nın, İstanbul’un planlamasına dair süreç yürütürken katılımcılığa ve birlikte bilgi üretmeye önem veriyoruz. Ürettiğimiz bilgi ve politikaları birlikte yansıtma konusunda da merkeze aldığımız bir hedefimiz var. Bu bilgiyi üretirken de mevcut aktörleri olabildiğince ortak paydada buluşturmaya ve multidisipliner bir yaklaşım oluşturmaya öncelik veriyoruz.” şeklinde vurguladı.

Özyer sözlerine şöyle sürdürdü; “Bugün, Kibele Projekt ile birlikte gerçekleştirdiğimiz etkinlikte günümüzün en önemli konularını ele aldık. Tarımsal üretim ve sağlıklı gıdaya erişim hakkı konularını ele aldığımız toplantıda, farklı disiplinlerde çalışan uzmanları bir araya getirdik. Bu toplantının sonucunda oluşturulan bilgilerin doğrultusunda, nihai kamu politikalarına yön vermek ve bir yol haritası sunmak gibi önceliğimiz var” dedi.

(Fotoğraf: Hasan Turunçkapı ve Berkan Özyer)

Kibele Projekt Kurucu Ortağı Hasan Turunçkapı ise, “Bugün, 16 Ekim Dünya Gıda Günü ve BM tarafından belirlenen tema ise “Geride Kimseyi Bırakma” oldu. Bu temanın temel nosyonu ise, adil gıdaya erişim hakkı konusunda insanları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek. Bizimde bu etkinlikte dikkat çekmek istediğimiz nokta ise, özellikle kentsel yaşam içerisinde adil gıdaya erişim hakkı önemini, tedarik zincirini ve tüketicilerin gıdaya erişim süreçlerinin tamamını kapsayan bilgi üretmek amacımızdı. Hali hazırdaki sorunlar ve çözümlerin ele alındığı bir gün oldu. Farklı disiplinlerden uzmanların sunumlarıyla yeni bakış açıları elde edildiğini ve etkinliğin amacına ulaştığını” belirtti.

“İstanbul Planlama Ajansı Ve Kibele Projekt’in Açığa Çıkardığı Güzel Bir Proje Oldu”

(Fotoğraf: Innovation For Development Direktörü Doğan Çelik)

Toplantıda sunum gerçekleştiren, Innovation For Development Direktörü Doğan Çelik; “Çalışma için teşekkür ederim öncelikle, hem davet hem konuşma fırsatı verdiğiniz için. İstanbul Planlama Ajansı ve Kibele Projekt’in açığa çıkardığı güzel projelerden biri oldu. Nedeni ise; kent dikeyinde kırsal kalkınma, tarım ve üreticiler temasıyla yapılan hemde yerel yönetim ev sahipliğinde güzel işlerden bir tanesi” olduğunu vurguladı. 

Sunumu hakkında bilgi veren Çelik, “Sosyal Satın Alma Rehberi’ni geçtiğimiz mart ayında lanse ettik. Bugünde, bu toplantıda konu olan sosyal satın almayı ağırlıklı olarak, kamu politikalarına kırılgan grupları nasıl entegre edebiliriz sorusuna cevap aradık. Bu sosyal satın alma rehberinde, genelde yerel yönetimler için alternatif sosyal politika lensinden, bir satın alması ne derece mümkün olabilir, sorusuna cevap verelim istedik. Ayrıca, yerel yönetim temsilcilerinin olduğu bir toplantıda bu konuyu ele alma fırsatını değerli buluyorum” dedi.


Editör Notu 

Toplantıya araştırma ve bildirileri ile katkı sunan; Sn. Gökçen Garipoğlu, Sn. Didem Mahsunlar, Sn. Özgür Burçak Gürsoy, Sn. Doğan Çelik, Sn. Ülkü Yeşilyurt, Sn. Zehra Güngördü, Sn. Cem Kösemeci, Sn. Hasan Çelen ve Sn. Erhan Ekmen’e teşekkür ederiz. 

Bu etkinliğin ortaya çıkmasında gösterdikleri iş birliği için; Sn. Berkan Özyer, Sn. İrfan Emre Kovankaya, Sn. Melis Erüstün Bezmez, Sn. Ceren Güler ve Sn. Oktay Kargül’e İstanbul Planlama Ajansı ekibi adına teşekkür ederiz.