İyi günler, baharın gelişinin müjdecisi olan Nisan ayında bol c vitaminli bir mail bülteniyle daha karşınızdayız…

Kapıyı Çalan Hiperenflasyon Mu?

Türkiye, uzun bir süredir enflasyonun yükselmesi ile mücadele ediyor. Bu mücadele sürecinde farklı enstrümanlar ile enflasyonun dizginlenme çabalarını da görüyoruz. Tüm bu çabaya rağmen enflasyon hedef yükseltmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini kamuoyu ile paylaştı. Eş zamanlı olarak ise Enflasyon Araştırma Grubu(ENAG), E-TÜFE verilerini açıkladı.


Agriculture Talks’ta; Şubat ve Mart Aylarında Suyun Geleceği Konuşuldu!

Sektörün ortak akıl platformu Agriculture Talks’un üçüncü yılının ilk etkinliği tarımsal su kullanımı odağında gerçekleşti. Etkinlik, Netafim Türkiye’nin ana sponsorluğunda 12 Şubat ile 22 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Tarımsal su kullanımına dair konuşulması gereken birçok konunun ele alındığı etkinlik ile doğru bilgiyi arayanlar için değerli bir arşiv sunuyor. Alanında uzman konukların yer aldığı etkinliğin arşiv kaydına, Youtube kanalımız üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Etkinliğe sağladıkları değerli katkılar için ana sponsorumuz Netafim Türkiye ekibine ve Genel Müdür Sn. Pınar Parmaksız’a şükranlarımızı sunarız.


Rusya-Ukrayna Savaşının Tarım Sektörüne Etkileri

Ülkemiz etrafında yaşanan jeopolitik gerginlikler genellikle geçmişten günümüze enerji ekseninde değerlendirilir. Fakat özellikle, son yıllarda Türkiye’de yaşanan üretim düşüşleri ve gözle görünür şekilde öne çıkan ithalat politikaları nedeniyle Türkiye tıpkı enerjide olduğu gibi tarım sektöründe de dışa bağımlı ülke statüsünde değerlendirebilecek bir ülkedir. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın, tarım-gıda sektörüne olası etkileri Kurucu Ortağımız Hasan Turunçkapı tarafından kaleme alındı. 

Bölgedeki süreci yakından takip etmeye ve bu savaşın tarım-gıda sektörlerine olan etkisini, önümüzdeki günlerde yeni yazılar ile web sitemizde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


2020-2021 Bitkisel Ürün Denge Tabloları Açıklandı

Son günlerde gıda enflasyonu oldukça dikkat çekici bir biçimde konuşuluyor. Kamuoyu gündeminde özellikle yağ ve buğday fiyatları ile yer bulan gıda enflasyonu konuşulurken bu konuda önemli bir gösterge olan 2020 – 2021 dönemine ait Bitkisel Ürün Denge Tabloları* TÜİK tarafından açıklandı. Bu veri aslında ülkemizde yapılan tarımsal üretimin yurtiçi taleple sağladığı dengenin verisidir.


Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılmasına Devlet Desteği

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin üretime kazandırılması amaçlanmaktadır. Karar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il müdürlükleri eliyle hazırlanan ve bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik yatırım projelerini kapsamaktadır.


Geleceğin Türkiye’si İçin Çalışan Çiftçi; Sencer Solakoğlu

(Fotoğraf: Aslı Solakoğlu, Sencer Solakoğlu, Ayça Solakoğlu, Leyla Solakoğlu)

Türkiye’nin tarım sektöründen söz ettiğimiz zaman yapısal sorunlar ile boğuşan bir ortam tasviri oluşuyor. Tarım ve gıdaya belli oranda ilgi duymaya başlayan insanların zihninde daima oluşan soru ise “sorunlu bir yapıya yatırım yapılır mı?” oluyor. Ülkesine ve tarım sektörünün geleceğine güvenen bir çiftçi olan Sencer Solakoğlu’na bu mail bülteninde yer vermek istedik. 

Orta, lise ve üniversite eğitimini yurtdışında aldıktan sonra, ülkesine dönerek sorunlu(!) bir alan olan tarım-gıda sektörüne yatırım yapmaya karar veriyor. Bursa Karacabey’de 6 bin 250 dönüm arazi üzerinde ülkemizin en modern tarımsal işletmelerinden olan ‘Feyz Çiftliği’ni kuruyor. Feyz Çiftliği’nde bugün; buğday, mısır ve yonca yetiştiriliyor. Çiftlikte, 2 bin 600 büyükbaş hayvan ile et ve süt üretiliyor. 

Solakoğlu, çiftliğinde yüksek verimliliği elde edebilmek için teknoloji kullanıma özen gösteriyor. Çiftlikte üretim süreçlerinde yapılan uygulamaları günü gününe kayıt altına alarak eş zamanlı olarak bilgi üretiyor. Ürettiği bilgiyi bölgesinde bulunan çiftçiler ile paylaşmaktan çekinmeyen Solakoğlu, ayrıca kendi Youtube kanalı ve Agro TV’de bilgilendirici içerikler üretiyor. 

Çiftçi: Rekora Giden Yol Belgeseli Yayında!

Mekanizasyon çalışmaları ve üretimde verimin artırılması üzerine uzun yıllardır kafa yoran ve hayatını bu ideale adamış bir çiftçi Sencer Solakoğlu, çalışmalarını ‘Çiftçi: Rekora Giden Yol’ belgeselinde bir araya getirdi. Mısır rekoltesinde dünya rekorunu kırmayı hedefleyen Solakoğlu’nun ilham verici hikayesi  Blu TV’den izlenebilecek.

Belgeselde; rekor denemesini her biri 5’er dönüme uygulanan 86 ayrı reçete ile gerçekleştirerek, tarımsal verimlilikte sınırları zorlayan Sencer Solakoğlu’nun çalışmaları izleyiciyle buluşuyor.

Sencer Solakoğlu ve ekibinin yıl boyunca mısır rekoltesinde dünya rekorunu kırmak için gösterdikleri çabayı ve sürdürülebilir tarıma yön verecek yenilikçi buluşlarını gözler önüne seren belgesel, tarıma adanmış bir hayatı gözler önüne serecek.

Tarım Eski Bakanı Mehdi Eker, Prof. Ersin İstanbulluoğlu ve Feyz-Tarım ekibiyle yapılan röportajlar ve çiftlik hayatından kesitlerle zenginleşen belgesel sizleri bekliyor.

Mısır rekoltesinde dünya rekorunu kırmak için çıktıkları yolculuk, şimdilerde Blu TV’de “Çiftçi: Rekora Giden Yol” adıyla 4 bölümlük bir belgesel olarak izleyiciyle buluştu. Belgesel, Prime Ajans tarafından ve İlker Savaşkurt yönetmenliğinde yayına hazırlandı. Belgeseli, Blu TV’de izlemek için tıklayın.


Kibele Projekt tarafından belirli aralıklarla gönderilen mail bültenlerine abone olarak sektörün doğru bilgisini öğrenebilirsiniz. Ücretsiz mail bültenlerimize abone olmak için tıklayın.