Tarım-GFE Nisan 2022 Verileri Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) yayınladığı tarımsal girdi fiyat endeksinin, Nisan ayı verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Verilere göre; Tarım-GFE’nin bir aylık artış oranı %7,45 iken, yıllık artışın %117,31 olduğu hesaplandı. Açıklanan verilerde ayrıca; tarımsal yatırıma katkı sağlayan ve  tarımda kullanılan mal-hizmet endeksi verileri de paylaşıldı. Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %6,76, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %7,54 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın(aynı ayın) verileri ile karşılaştırıldığı zaman ise; tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %63,96, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %126,20 artış yaşandı.

Nisan ayı Tarım-GFE verilerini detaylı bir şekilde incelemek için tıklayın.


TAGEM VE TÜBİTAK Ar-Ge Projelerini Destekleyecek!

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan iş birliği protokolü ile ar-ge projeleri desteklenecek.

İş birliği ile “Tarımsal Araştırmalar” başlığı altında, ekosistem paydaşlarının potansiyelinin artması, gıda güvenliği, sürdürülebilirliği ve Ar-Ge kaynaklarının daha etkin kullanılması amaçlanmaktadır. İş birliği kapsamında iki farklı çağrı duyurusu çıkılmıştır.

Destekleme programıyla ilgili detaylı bilgileri incelemek için tıklayın.


Enflasyon Rekor Tazelemeye Devam Ediyor!

Türkiye’nin enflasyon tartışmaları bu ay itibariyle, yeni bir boyut kazandı. Asgari ücrette ara zammın oranının belli olmasıyla birlikte, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verileri daha fazla önem kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini kamuoyu ile paylaştı. Eş zamanlı olarak ise Enflasyon Araştırma Grubu(ENAG), E-TÜFE verilerini açıkladı.

TÜİK’in 2022 yılı Haziran ayı verilerine göre; TÜFE bir önceki aya göre %4.95, bir önceki yılın aynı ayına göre %78.62’lik artış gerçekleşti. ENAG’ın verilerine göre; E-TÜFE bir önceki aya göre %8.31 iken, yıllık %175.55 artış gerçekleşti.

Haziran ayı enflasyon verilerini incelemek için tıklayın. 


Hububat Alım Fiyatı Güncellendi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, geçtiğimiz Haziran ayında hububat alım fiyatları açıklanmıştı. Açıklamanın ardından, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yeni bir açıklama geldi. 

TMO’nun yaptığı açıklama ile alım fiyatlarına güncelleme geldi. Güncelleme ile birlikte; buğdayda ton başına 400 TL, arpada ise ton başına 200 TL artırılması kararı alındı. Ürününü, TMO’ya satacak olan çiftçilere verilecek olan destekleme primleri ise Temmuz ayından itibaren ödenmeye başlanacak. Destekleme priminden faydalanmak isteyen çiftçilerin ürünlerini 1 Eylül 2022 tarihine kadar TMO’ya satmış olmaları gerekmektedir.


Kabuklu Kırmızı Mercimek Alım Fiyatı Açıklandı

Mayıs ayının son haftası itibariyle, ülkemizde kırmızı mercimek hasadı başladı. TÜİK’in geçtiğimiz Mayıs ayında açıkladığı, bitkisel üretim tahminlerine göre geçtiğimiz yıla göre, %75 artışla 400 bin ton hasat bekleniyor. 

TMO’nun 2022 yılı hasat sezonunda, kabuklu kırmızı mercimek alım fiyatı ton başına 14.000 TL olarak açıklandı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerin hasat ettikleri ürünlerin tamamı TMO tarafından satın alınacaktır. Ürünün, TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde, ürün bedeli üreticinin banka hesabına yatırılacağı belirtildi. 

TMO tarafından yapılan açıklamanın detaylarını incelemek için tıklayın.


Bayram Okuması Önerisi; Çiftçi Tipi Anonim Ortaklıklar

Çiftçi Tipi Anonim Ortaklıklar başlıklı tez, İstanbul Bilgi Üniversitesi “Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans Programı” kapsamında savunulmuş; ardından Seçkin Yayıncılık tarafından kitaplaştırılmış bir çalışmadır. Çiftçi Tipi Anonim Ortaklıklar, Türk tarımında yapısal bir sorun olan tarımsal işletmelerin küçük ve parçalı yapısına, kooperatiflerin bir çözüm olamayacağının altını çizerek, anonim ortaklıkların kurum ve ilkeleri aracılığıyla ve toprağın doğal varlık niteliğini ön planda tutarak ekolojik ve ekonomik anlayışla, çözüm olarak sunulmuş bir modeldir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.


Her ayın 10’unda gönderimini gerçekleştirdiğimiz mail bültenlerine abone misiniz? Mail bültenlerine abone değilseniz, şimdi abone olmak için tıklayın.