Türkiye, uzun bir süredir enflasyonun yükselmesi ile mücadele ediyor. Bu mücadele sürecinde farklı enstrümanlar ile enflasyonun dizginlenme çabalarını da görüyoruz. Tüm bu çabaya rağmen enflasyon hedef yükseltmeye devam ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini kamuoyu ile paylaştı. Eş zamanlı olarak ise Enflasyon Araştırma Grubu(ENAG), E-TÜFE verilerini açıkladı.
TÜİK’in 2022 yılı Mart ayı verilerine göre; TÜFE bir önceki aya göre %5,46, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,14’lük artış gerçekleşti. ENAG’ın verilerine göre; E-TÜFE bir önceki aya göre %11,93 iken, yıllık %142,63 artış gerçekleşti.
TÜİK’in açıkladığı bir diğer veri ise Yİ-ÜFE oldu. Yİ-ÜFE de bir önceki aya göre %9,19 iken, yıllık %114,97 artış gerçekleşti.
Tüketici Enflasyonun da Şampiyon; Gıda ve Ulaştırma
TÜİK’in açıkladığı TÜFE verilerinin aylık değişim oranlarına yakından bakalım. Bir önceki aya göre en yüksek artışın gerçekleştiği harcama grupları;
- Gıda ve alkolsüz içecekler %4,73
- Sağlık %5,33
- Lokanta ve oteller %6,04
- Eğitim %6,55
- Ulaştırma %13,29
Bir önceki yıla göre en yüksek artışın gerçekleştiği harcama grupları;
- Konut %51,43
- Alkollü içecekler ve tütün %51,43
- Lokanta ve oteller %60,40
- Ev eşyası %69,26
- Gıda ve alkolsüz içecekler %70,33
- Ulaştırma %99,12
ENAG’ın açıkladığı E-TÜFE’deki ana harcama grupları içerisinde aylık değişimin en yüksek olanlar ise;
- Ulaştırma %15,68
- Gıda ve alkolsüz içecekler %15,80
- Sağlık %78,44
Veriler de görüldüğü üzere tüketici enflasyonu için TÜİK’in ve ENAG’ın açıkladığı rakamlar arasında ciddi farklar olduğunu görebiliyoruz.
Çeşitli yöntem farklılıklarından kaynaklanan bu farklılığın günlük hayatta vatandaşın karşılaştığı tabloya birlikte bakıldığında, TÜİK’e olan güvenin düştüğünü gözlemleyebiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, dijital platformlarda ve alanın uzmanları tarafında “Kapıyı Çalan Hiperenflasyon Mu?” sorusuna cevap aranıyor. Hiperenflasyonun kapımızı çaldığını savunanlar olduğu gibi, önümüzdeki aylarda özellikle hasat dönemi ile birlikte gıda enflasyonunda iyileşme olacağını savunanlarda var.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, yaptığı konuşma ve sektör buluşmalarında yıl sonunda tek haneli enflasyon beklentisini sıklıkla dile getiriyor.
Önümüzdeki aylarda; “Hiperenflasyon mu yoksa tek haneli bir enflasyon mu” çıkacak sorusunun cevabını görebilmek için açıklanan verileri takip ediyor ve sizlere aktarıyor olacağız.
Kibele Projekt olarak, özellikle gıda enflasyonunu yakından takip ediyoruz. Gıda enflasyonunun, adil gıdaya erişim hakkı üzerindeki olumsuz etkilerinin üstünün çizilmesi ve gıda enflasyonu ile mücadele için üretimin desteklenmesi konusunda farkındalık çabalarımız devam ediyor.
Kaynak
- E-TÜFE Mart 2022, Enflasyon Araştırma Grubu , Bülteni okumak için tıklayın.
- TÜFE Mart 2022, Türkiye İstatistik Kurumu, Bülteni okumak için tıklayın.
- Yİ-ÜFE Mart 2022, Türkiye İstatistik Kurumu, Bülteni okumak için tıklayın.