Bol C vitaminli Kasım bülteninden merhaba! Bu bültende öne çıkan üç başlık var. İlk başlıkta, Cevizin Dilini Çözenler kısa filminin yeni bölümünün detaylarına bakacağız. İkinci başlıkta ise, etkinlik önerisi altında Sorunlara Çözümler Buluşması’nın detaylarını aktaracağız. Üçüncü başlıkta ise, dün yayınlanan enflasyon rakamlarına bakacağız. Detaylara yakından bakalım şimdi.
Cevizin Dilini Çözenler; Su Kullanımı
Danışmanımız Ziraat Yüksek Mühendisi Gürol Bekci‘nin anlatımıyla yayına hazırlanan “Cevizin Dilini Çözenler” kısa film serisinin üçüncü bölümü yayında! “Cevizin Dilini Çözenler” kısa film serisinin üçüncü bölümünde; ceviz yetiştiriciliğinde su kullanımı konusu ele alındı. Eskişehir – Sivrihisar’da bulunan ceviz bahçesinde çekimi yapılan filmi beğenilerinize sunuyoruz.
Etkinlik Önerisi; Sorunlara Çözümler Buluşması
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin UNDP Türkiye çözüm ortaklığı ve Zorlu Holding desteğiyle yürüttüğü Sorunlara Çözümler Buluşması, Amaç 9: Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı odağında gerçekleşiyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapılan ilham verici çalışmaları ve iyi uygulama örneklerini dinlemek, karşılıklı fikir ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen Sorunlara Çözümler Buluşması, 9 Kasım 2021 Salı günü 18.00 – 19:30 saatleri arasında yapılacak.
TÜSİAD SD² Program Koordinatörü Başak İlisulu, İTÜ ARI Teknokent Yönetici, İşbirlikleri ve Paydaş İlişkileri Uzmanı Gizem Takıl, Laska Teknoloji İş Geliştirme Uzmanı Aleyna Aydın, Vestel Beyaz Eşya Genel Müdür Yardımcısı Serkan Balcı’nın konuşmacı olarak yer alacağı panelin moderatörlüğünü UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık yapacak.
Etkinliğe kaydınızı oluşturmak için tıklayın.
Detay | Enflasyonun Önlenemez Yükselişi
Günümüzde gündemin en önemli başlıklarından birini enflasyon oluşturuyor. Pandemi süreciyle birlikte durağanlaşan ekonomiyle birlikte döviz kurlarının yükselişi ve diğer etkenlerin sonucunda enflasyon önlenemez bir yükseliş sergiliyor. Bu bültenden itibaren her ay tarım-gıda sektörlerinin bir konusunu ele alacağız. Gelin hep birlikte; enflasyonun detaylarına veriler ışığında bakalım.
TÜİK verilerine göre TÜFE(Tüketici Fiyat Endeksi); Ekim ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,89 arttı. ENAG’ın(Enflasyon Araştırma Grubu) verilerine göre E-TÜFE; Ekim ayında bir önceki aya göre %6,90, 12 aylık verilerle bakıldığı zaman ise %49,87 arttı. Gelin TÜİK verileri üzerinden detayları inceleyelim. Geçtiğimiz yılın Ekim ayına göre fiyatı en çok artan ana harcama gruplarına bakalım;
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda %27,41
Lokanta ve oteller grubunda %25,23
Ev eşyası grubunda %23,03
Konut grubunda %21,3
Ulaştırma grubunda %20,67
Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere bir önceki yılın Ekim ayına göre harcama grupları arasında fiyatı en az artanlar ise; Çeşitli mal ve hizmetlerde %13,61, eğlence ve kültür %13,12, giyim ve ayakkabı %8,08, alkollü içecekler ve tütün %7,88, haberleşme de ise %5,29 arttı.
Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, 7 farklı temel gıda maddesinin bir önceki yılın Ekim ayına göre fiyatlarında ciddi bir yükselme trendi var. TÜİK tarafından açıklanan bir diğer veriye ÜFE’ye(Üretici Fiyat Endeksi) baktığımızda ise; Ekim ayında %5,24, yıllık ise %46,31 artış gösterdi.
Enflasyonun önlenemez yükselişi ile birlikte tüketicinin alım gücü günden güne azalıyor. Enflasyon söz konusu olduğunda bir diğer tartışma ise TÜİK tarafından açıklanan verinin güvenirliği oluyor. Vatandaş market fiyatlarındaki artış ve açıklanan veri arasındaki farkı gördüğü için rakamlara inanmıyor. Bu duruma uzmanlarda farklı bakış açılarından vatandaşın bu endişesini destekler görüşler bildiriyor.
Kibele Projekt’in mail bültenlerine kayıt olmak için tıklayın.