Merhaba, yaz aylarının kapımıza geldiği Mayıs ayının bol c vitaminli bülteni ile karşınızdayız. 

EİB Sürdürülebilirlik Günleri Devam Ediyor!

Ege İhracatçı Birlikleri sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda “Sürdürülebilirlik Günleri” projesini devam ettiriyor.  Sürdürülebilirlik günleri kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerin tarım-gıda sektörü ile bağlantılı olanların tarihleri belli oldu. 

Tarımda Dijitalleşme/Dijital Tarım Teknolojileri, Gıdada İzlenebilirlik ve Sürdürülebilir Tarım ve İyi Uygulama Örnekleri başlıklı eğitimler eğitmenlerimiz tarafında verilecek.  Sürdürülebilir Tarım ve İyi Uygulama Örnekleri eğitiminin, detayları henüz açıklanmadı. Eğitimin detayları önümüzdeki günlerde, Ege İhracatçı Birlikleri ve Kibele Projekt’in sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacak.

Ücretsiz bir şekilde gerçekleşecek olan eğitimlerin detayları için;

  • Tarımda Dijitalleşme/Dijital Tarım Teknolojileri – 10 Mayıs 2022, 14:00 | Osman Baytaroğlu, Kayıt Ol!
  • Gıdada İzlenebilirlik – 12 Mayıs 2022, 14:00 | Cem Kösemenci, Kayıt Ol!

Water Scarcity in Southern Europe Programı

 

Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından, gerçekleştirilen “Water Scarcity in Southern Europe” programı için son başvuru tarihi 3 Mayıs! Güney Avrupa genelinde su tasarrufu sağlayan bir ekonomiye geçişi kolaylaştırmak ve uzun vadede Avrupa’nın su tüketimini, israfını ve kirliliğini azaltmaya katkıda bulunmak programın temel amacını oluşturuyor. Program, Güney Avrupa’da su kıtlığıyla mücadele eden ve yenilikçi çözümler üreten girişimcilerin ölçek büyütmeleri için tasarlanmıştır. 

40 Girişimcinin kabul edileceği program kapsamında sağlanacak olan destekler; 

  • Pazar odaklı eğitimler ve 3 aylık mentorluk süreci
  • Potansiyel son kullanıcılarla ağ oluşturma oturumları 
  • Güney Avrupa ülkelerindeki potansiyel son kullanıcılarla dönem sonunda bir demo sitesi uygulama imkanı ile sektörel yarışmalar. 

Kurucu Ortağımız Hasan Turunçkapı’nın mentör olarak dahil olduğu programa; Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz ve İspanya’dan girişimciler başvurabilir. 

Program detaylarını incelemek için tıklayın.


Ürün Yönetimi Türkiye Toplantıları Devam Ediyor

 

Kuruluşların sürdürülebilirliği ve büyümesi ürünlerine (ve/veya hizmetlerine) bağlıdır. Yeni ürünleri de kuruluşun can damarı olarak ifade etmek yanlış olmaz. İçinde bulunduğumuz bilim kaynaklı teknolojik inovasyon çağında, üretilen bilimsel bilginin ekonomik ve sosyal faydaya dönüşümündeki en önemli bilgi alanları arasında yer alan Ürün Geliştirme ve Ürün Yönetimi neredeyse başlı başına bir meslek haline gelmiştir.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), özel sektörün küresel pazarlardaki rekabet gücünü, Ar-Ge ve teknoloji faaliyetlerinin desteklenmesi yoluyla güçlendirmek amacıyla 1991 yılında kurulmuştur. İlk ve tek kamu-özel sektör ortaklığı ve kanunla kurulmuş vakıf statüsüne sahip yedi vakıftan biri olan TTGV, Ar-Ge ve teknoloji konusunda faaliyet gösteren kanunla kurulmuş tek vakıftır.

TTGV’nin, Ürün Geliştirme ve Yönetimi Derneği (PDMA) işbirliği ile hayata geçirdiği “Ürün Yönetimi Türkiye Platformu” kapsamında gerçekleştirilen toplantılar devam ediyor. 

13 Mayıs günü çevrimiçi gerçekleşecek olan Ürün Yönetimi Türkiye toplantısına, Kurucu Ortağımız ve Genel Müdürümüz Yusuf Kurt katılacak. Toplantı kapsamında, tarım sektörü özelinde ürün yönetimine dair deneyimlerini paylaşacak.

13 Mayıs günü saat 19:00’da gerçekleşecek olan toplantıyı takip etmek için kayıt olmayı unutmayın!


Ekosistemden Haberler

Bültenin bu bölümünde, ekosistemdeki önemli bazı çalışmaları sizlere aktaracağız. Foodback ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan çalışmalarını bilginize sunuyoruz.

Gıda ve Tarımda Yükselen Fırsatlar Eğitim Programı

Toplamda 15 saat sürecek olan çevrimiçi Gıda ve Tarımda Yükselen Fırsatlar Eğitimi; sektördeki yeniliklerin uzmanlarından ve aynı konu özelinde çalışan girişimlerden dinleneceği ve sektörün yakın gelecekteki tüm trendlerinin katılımcılara örnekleri ile birlikte ele alınması için tasarlandı. Katılımcılar aynı zamanda ağ kurma (Networking) ve LinkedIn’i etkili kullanmak üzere kendini geliştirme fırsatı bulacak. 

Program detaylarını incelemek için tıklayın.

 

Çözümler Atölyesi; Ankara ve Eskişehir de Gerçekleşecek

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ve Grundfos Türkiye tarafından, Grundfos | Poul Due Jensen Vakfı‘nın desteğiyle yürütülen Sürdürülebilirliğin Sorumlu Mühendisleri Projesi sürdürülebilirlik ve mühendislik arasındaki ilişkiye dikkat çekmeyi, genç mühendislerin çevresel, sosyal problemler karşısında çözümler üretmelerini amaçlıyor. Proje kapsamında, iklim krizi, enerji, su ve toplumsal cinsiyet eşitliği temalarında 6 panel, 5 Çözümler Atölyesi gerçekleştirilecek.

Çözümler Atölyesi’nin üçüncüsü ve dördüncüsü önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Üçüncü atölye Ankara’da, dördüncü atölye ise Eskişehir’de yapılacak.


  Rapor Önerisi: EİB Sürdürülebilirlik Raporu

Ege İhracatçı Birlikleri’nin, sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda 2020-2021 yıllarında yürütülen faaliyetlerin ele alındığı rapor yayınlandı.

Raporu okumak için tıklayın.


 Belgesel Önerisi: Barınak

İklim değişikliği, sadece kara hayatını değil, deniz sularının sıcaklıkları arttıkça doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Denizlerdeki en önemli sorunlardan biri de yok olan resifler. Yosunlar, algler, yengeçler, sürüngenler, deniz kaplumbağaları gibi pek çok deniz canlısı resiflerde gelişen ve yaşayan canlılardır. Bazı insanlar sudaki yaşamın devam edebilmesi, sahil şeridinin erozyondan korunması, sudaki ekosistemin çeşitlenmesi için yapay resifler inşa etmektedirler. İklim değişikliğini konuşmadığımız yıllarda yapay resifler balık üretimini artırmak için kullanılırken, son yıllarda deniz kirliliğinin önlenmesi, su kalitesinin artırılması, ekosistemin yenilenmesi gibi koruma amaçlı yapılmaktadır.

Sürdürülebilirlik Adımları Derneği yönetim kurulu üyesi Çağatay Ankaralı ve Umut Sarıboğa’nın yönetmenliğini yaptığı “Barınak” belgesini bu bayram tatilinde izlemenizi tavsiye ederiz.