Lisanslı Depoculuk Destekleri Açıklandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, lisanslı depoculuk destekleri ile ilgili tutarları belirledi. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe girdi. 

Tebliğe göre; lisanslı depolarda muhafaza edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, ayçiçeği, soya fasulyesi, pamuk, fındık, kuru kayısı, Antep fıstığı, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyağı ürünleri için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ve Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) kayıtlı üretici ve üretici örgütlerine kira, nakliye, analiz ücreti destekleme ödemesi yapılacak.

 

Bu yılın üretim sezonuna ait; kira, nakliye ve analiz desteği için başvurular 1 Ekim 2021 ile 30 Haziran 2022 arasında başvuru sahipleri tarafından il ve ilçe müdürlüklerine yapılabilecek. Lisanslı depoculuk desteklemelerinden faydalanmak isteyen üretici veya üretici örgütlerinin öncelikle ‘kira desteği’ne başvurması gerekiyor. Kira desteği talep etmeyen üretici ve üretici örgütleri; nakliye ve analiz desteğinden faydalanamayacak. Verilecek olan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğu için hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce; haciz, icra, temlik ve benzeri işlemler uygulanmayacak. 

Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilen Tarımsal Ürünler İçin Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliği’nin detaylarını incelemek için tıklayın.


Lisanslı Depoculuk Nedir?

Depolamaya uygun nitelikte ve standardize edilebilmesi mümkün olan tarım ürünlerinin sınıf ve kalitelerinin yetkili sınıflandırıcı olarak isimlendirilen laboratuvarlarda belirlenmesini, modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasını sağlayan sistemdir. Bu ürünlerin ticaretinin ürünün mülkiyetini temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla; uluslararası alanda da faaliyet gösterebilecek nitelikteki ürün ihtisas borsasında yapılmasını öngören bir sistemdir.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ürün bilgileri, Ürünün sulama durumu, Örgütlü çiftçi sayısı gibi bilgilere beyan ile değil resmi kayıt ile ulaşılabilmesi mümkün hale geliyor.

Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) Nedir?

​Tarım Bilgi Sistemi içerisinde yer alan Tarımsal Üretim kayıt Sistemi (TÜKAS) ile tüm tarım işletmelerinin üretim bilgileri kayıt altına alınarak işletme bilgilerinin tamlığının ve güncellenmesinin sağlayan sistemdir.