Merhaba; Agriculture Talks’ta 12 Şubat ile 22 Mart tarihleri arasında suyun geleceği konuşulacak. Şubat ayının ilk haftasında sizlerle paylaştığımız etkinlik bülteninin ikincisini beğeninize sunuyoruz.

26 Şubat’ta #SuyunGelecegi’ni Konuşmaya Devam Ediyoruz!

Netafim Türkiye ana sponsorluğunda #SuyunGelecegi’ni konuşacağımız panellere gelin yakından bakalım; 

Günün ilk panelinde; Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş moderatörlüğünde sulama yatırımlarında hibe-teşvikler konusu ele alınacak. 

İkinci oturumda; Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım moderatörlüğünde sulama yatırımlarında krediler konusu işlenecek. 

Günün sonunda; Prof. Dr. Fikret Adaman moderatörlüğünde su yönetimi politikaları ele alınacak. 

*Agriculture Talks; Suyun Geleceği etkinliği için daha önce bilet aldıysanız tekrar bilet almanıza gerek yok. Etkinlik günü bilgilendirmesi ayrıca sizlere iletilecek.

Geçtiğimiz hafta Agriculture Talks’ta Ne Konuşuldu?

Çeltik Yetiştiriciliğinde Sulama

Çeltik yetiştiriciliğinde, yaygın olarak tava sulama yöntemi kullanılır. Tava sulama yönteminde, sulanacak tarla parselinde etrafı toprak seddeler ile çevrilmiş eğimsiz tavalar oluşturulur. Yaygın uygulanan bu sulama yöntemi sebebiyle eğimli arazilerde çeltik yetiştiriciliği yapılamıyor.  

Fide gelişimi sırasında, herhangi bir devredeki su kesilmesi, yabancı ot tohumlarının çimlenmesini teşvik eder ve yeni yabancı otların ortaya çıkmasına sebep olur. Bitki boyu su yüksekliğinden etkilenir. Su yüksekliği arttıkça bitki boyu ve dolayısıyla yatma artarken, salkım sayısı azalır. Yüksek sulama suyu sıcaklığı, salkım sayısını azaltır ve başakçıktaki sterilite oranını arttırarak verim üzerine olumsuz etki yapar. Sulama suyu yetersizliği durumunda 3 gün sulama 2 gün su kesme veya 8 gün sulama 3 gün su kesme şeklinde sulama yapılabilir.

Çeltik gibi stratejik bir ürünün üretim süreçlerinde teknoloji kullanımıyla verimliliği arttırabilir miyiz? Evet, damla sulama gibi basınçlı sistemlerin kullanımıyla verimliliği ve tasarrufu sağlayabiliriz. 

Netafim Türkiye’nin geliştirdiği damla sulama sistemleri ile Türkiye’nin farklı yerlerinde yapılan uygulamalarda çeltik yetiştiriciliğinde %70 oranında su tasarrufu sağlamak mümkün. Son yıllarda dünyanın farklı yerlerinde ve ülkemizde damla sulama ile çeltik yetiştirilmeye başlandı.

Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda Netafim Türkiye’nin de öncülüğünde 6 bin dekar alanda damla sulama yöntemiyle üretime başlandı. Damla sulama yöntemine geçişin çeltik üretimi noktasında bir diğer avantajı ise arazi kullanımı noktasında önümüze çıkıyor. Eğimli arazilerin damla sulama sistemiyle birlikte üretimde kullanılabilmesi ile kira bedellerinde düşüşe sebep olabiliyor. Böylelikle, çeltik üreticileri dekar başına 1500-2000 TL arasında değişen icar bedellerini ödemek yerine 100-200 TL gibi fiyatlara ekim alanları kiralayabiliyor. 

Çeltik yetiştiriciliğinde verim ve kalite açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer etken de gübrelemedir. Damla sulama sistemlerinde gübrenin su ile birlikte uygulanabilir olması hem gübre hem de su tasarrufu sağlamaktadır. Damla sulama ile tava sulamaya göre enerji ve su daha verimli kullanırken gübre kullanımı konusunda sağladığı bu avantaj ile topraklarımızı nitrat kirliliğinden koruma şansımız artıyor.