Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’nin Eylül 2021 Verileri Açıklandı!

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı faiz kararı sonrasında TÜİK tarafından bugün itibariyle Tarımsal-GFE Eylül 2021 verileri açıklandı.

 

TÜİK: Tarımsal girdi fiyat endeksi(Tarım-GFE) yıllık %27,79, aylık %1,56 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) üç ayda bir yayınladığı tarımsal girdi fiyat endeksinin, eylül ayı verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Verilere göre; Tarım-GFE’nin bir aylık artış oranı %1,56 olurken yıllık artışın %27,79 olduğu açıklandı. Açıklanan verilerde ayrıca; tarımsal yatırıma katkı sağlayan ve  tarımda kullanılan mal-hizmetler endeksi verileri de paylaşıldı. Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %0,42, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde %1,74 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın verileri ile karşılaştırıldığı zaman ise; tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %23,23, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %28,55 artış yaşandı.

Aylık Verilere Göre; 8 Alt Grup’ta Düşük ve 3 Alt Grup’ta Yüksek Değişim Oranları Gerçekleşti!

TÜİK verilerine göre aylık artışın en düşük olduğu alt gruplar ise sıralı bir şekilde; %0,09 ile tohum ve dikim materyalleri ve %0,37 ile veteriner harcamaları oldu. Aylık artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla; %6,21 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %3,31 ile enerji ve yağlar oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise %-0,03 ile çiftlik binaları(ikamet amaçlı olmayanlar) oldu.

Yıllık Veriler; 7 Alt Grup’ta Düşük, 4 Alt Grup’ta Yüksek Değişim Yaşandı!

Bir önceki yılın verileri ile karşılaştırılmalı olarak bakıldığı zaman ise değişimin düşük olduğu alt gruplar sırasıyla; %10,20 ile tohum ve dikim materyalleri, %12,33 ile tarımsal ilaçlar ve %15,64 ile malzemeler oldu. Değişimin yüksek olduğu alt gruplar ise; %71,47 ile gübre ve toprak geliştiriciler, %43,67 ile bina bakım masrafları ve %42,28 ile çiftlik binaları(ikamet amaçlı olmayanlar) olarak gerçekleşti. 


 

Editör Notu

Geride bıraktığımız son 3 ayda Merkez Bankası tarafından alınan faiz kararları ile bağlantılı olarak Türk Lirası’nın değeri gelişen ülkelerin para birimleri karşısında büyük bir baskı altında. Gelişen ülkelerin para birimlerinin değerlerinin yükselmesi ile tarımsal-GFE verilerinin önemi daha fazla artıyor. Kibele Projekt, verileri yakından takip ederek sizlerle paylaşmaya devam edecek. TÜİK konuyla ilgili bir sonraki veri setini 21 Aralık günü açıklayacak.