Tarım-GFE Mayıs 2022 Verileri Açıklandı!
Tarımsal girdi maliyetleri yükselmeye devam ediyor! Tarım sektöründe, üreticinin üretim maliyetlerini görmemizi sağlayan, en önemli endeks Mayıs 2022 itibariyle zirveyi gördü. Endeks; 2020 yılının Mayıs ayında %6,62, 2021 Mayıs ayında %24,43 iken, 2022 Mayıs ayı itibariyle %123,72 ile zirveyi gördü!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) belirli aralıklarla yayınladığı tarımsal girdi fiyat endeksinin, Mayıs ayı verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Verilere göre; Tarım-GFE’nin bir aylık artış oranı %5,51 iken, yıllık artışın %123,72 olduğu hesaplandı. Açıklanan verilerde ayrıca; tarımsal yatırıma katkı sağlayan ve tarımda kullanılan mal-hizmet endeksi verileri de paylaşıldı. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %5,15, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %5,55 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın(aynı ayına göre) verileri ile karşılaştırıldığı zaman ise; tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %67,70, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %133,09 artış yaşandı.
Mayıs ayı Tarım-GFE verilerini detaylı bir şekilde incelemek için tıklayın;
Enflasyon 24 Yılın Zirvesini Gördü!
Türkiye’nin enflasyon sorunu bitmek bilmiyor. Temmuz ayı enflasyon verileri, TÜİK ve ENAG tarafından açıkladı. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, enflasyon 24 yılın zirvesini gördü. Türkiye ayrıca, G20 ülkeleri içerisinde en yüksek yıllık enflasyona sahip ülke konumunda. TÜİK’in 2022 yılı Temmuz ayı verilerine göre; TÜFE bir önceki aya göre %2.37, bir önceki yılın aynı ayına göre %79.60’lik artış gerçekleşti. ENAG’ın verilerine göre; E-TÜFE bir önceki aya göre %5.03 iken, yıllık %176.04 artış gerçekleşti.
Temmuz ayı enflasyon verilerini incelemek için tıklayın;
Evde Gıda İsrafını Önlemek İçin 10 Adım
Gıda Kurtarma Derneği işbirliğiyle bu aydan itibaren, web sitemiz ve mail bültenlerimiz aracılığıyla, gıda israfı ile mücadele adımlarını sizlerle paylaşacağız. İlk içerikte, evde gıda israfını önlemenin yollarını sizler için maddeler halinde sıraladık. İlk üç maddeye yakından bakalım!
- Planlı bir alışveriş, istek ve ihtiyaçların önceden belirlenmesi ve alışveriş listesi oluşturulması bilinçli bir tüketici olma yolunda ilk adımdır.
- TETT ve STT arasındaki farkı doğru anlamak gıda israfının önlenmesinde etkili bir adımdır. TETT gıda kalitesini, STT gıda güvenliğini kapsayan kontrol mekanizmasıdır.
- Alışverişe aç karnına çıkmamanızı öneririz. Aç karnına yapılan alışverişlerde gereğinden fazla ürün satın alındığı tespit ediliyor.
Evde gıda israfını önlemenin diğer yollarını öğrenmek için;
Tarım Sektörü ve Ürün Yönetimi
“Günümüzde tarım sektörü, dünyanın en önemli odak alanlarının başına yerleşti. Pandemi süreciyle birlikte, hayatın her alanında üretim alanlarının mecburen terk edilmeye başlandığı bir dönem yaşadık. Evlerimize kapanmak zorunda olduğumuz bu dönemde, üretime devam eden nadir bir alan ise tarım sektörü oldu. Tedarik zinciri süreçlerinin de sekteye uğradığı bu dönemde, gıda milliyetçiliği kavramı önümüze çıktı. İhracat ve ithalatın daralırken, ülkeler ürettiği ürünleri kendi vatandaşlarına saklama eğilimi gösterdi.”
Kurucu Ortağımız ve Genel Müdürümüz Yusuf Kurt tarafından, kaleme alınan “Tarım Sektörü ve Ürün Yönetimi” yazısını okumak için;
Okuma Önerisi: İran’da Kronik Su Sorunu
Bu ayın okuma önerisi ise, İran Araştırmaları Merkezi tarafından yayımlanan “İran’da Kronik Su Sorunu” başlıklı rapor;
“1979 İran Devrimi, devamında sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı, 1980-1988 arasında devam eden ekonomik sorunlar ve 1990’lardan itibaren uygulanan ambargolar İran’da su kaynakları yönetimini olumsuz olarak etkileyen politikalar ve uygulamalar üretilmesine neden olmuştur. 1990’ların sonu itibarıyla bölgede hüküm süren kurak dönemler de su kaynakları yönetimi sorunu ile birlikte ülkede su varlığını olumsuz yönde etkilemiştir.”
Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden tarafından, kaleme alınan raporu okumak için;
Limitless Makers Programına Katıldık!
Kurucu Ortağımız ve Genel Müdürümüz Yusuf Kurt, Limitless Makers programına katkı sundu. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, liseli öğrencilere yönelik olarak, sunulan programın bu yıl ikincisi gerçekleşiyor. Program kapsamında, akademik girişimcilik konusunda eğitimler öğrencilere sunuluyor.
Limitless Makers programını incelemek için tıklayın;